" La il·lusió ens fa l'horitzó més ample "

*** Esportiva de llevant, Serra d’Oltà (Calpe), Alacant

Dissabte, 26 de setembre de 2020


Tota una setmana amb la guia de la Costa Blanca a les mans per, de sobte, convertir-nos en inesperats protagonistes de la seva portada (Taichi per l'ocasió). La voracitat del vent ens ha foragitat de les parets més altes, però la improvisació ens porta a la serra d'Oltà, reducte de pins i garric que ens deslliura de l'excés de ciment que envolta Calpe.Una atractiva cinglera corona la modesta alçada de la serra i tal com promet la guia hi trobem un discret sector d'esportiva amb poques, però selectes línies. Delicatessen que et fan apretar fins que la pell dels dits o la força dels braços diu prou. Plaques, desploms, xorreres... tot hi té cabuda en aquests murs que el mediterrani fa fotogènics sense importar-ne l'angle.
Fascinats per la pau de l'entorn, l'escalem. Ens adaptem al que les parets demanen i juguem amb la seva morfologia que ens fa explosius o tècnics segons el pas, tots els contrastos són lícits. Cau la tarda amb tanta calma que a la llum li costa marxar, però la frescor avisa que és hora de plegar cordes. Reticents, ens acomiadem d'aquest reducte vertical que hem fet propi per unes hores, un nou lloc al que tornar!
Notes d’interès vertical: D’aquesta escola diuen que és més famosa per les seves vistes que per les vies, no seré jo qui ho desmenteixi, ambdues configuren un tot que es complementa a la perfecció. Rere l’aparença discreta de la cinglera trobem rutes de fins una trentena de metres, verticalitat sostinguda i moviments on cal jugar bé amb la tècnica per no esgotar la potència que requereixen abans d’hora.Assegurances on cal i ben mesurades per haver d’escalar entre elles, haurem de saber llegir els passos. La roca és un calcari que ofereix un ampli ventall de possibilitats, des de plaques farcides de forats, a desploms amb ganda espectacular fins a fissures de vici per tastar en diedre o bavaresa.Com sempre l’adherència juga al gris i el taronja aposta pels trams més atlètics. En total poc més d’una vintena d’itineraris, però d’una qualitat i varietat que superen àmpliament les expectatives prèvies.


Aproximació agradable enmig de bosc, primer per la pista que surt de la zona de picnic/acampada on aparquem (urbanització Oltamar) i avanzant en direcció SO fins uns dipòsits d’on surt un sender que s’enfila per un pendent pedregós cap a les parets ben visibles al nostre davant (30min).Com a curiositat i perquè us feu una idea de la fotogènia del racó, la portada de la Guia de la Costa Blanca correspon a la via Tai Chi (6b+, 26m), no cal dir que la vam escalar tots i cadascun de nosaltres, àvids de la corresponent foto de rigor. Pinedes assossegades i roca que et fa vibrar, atractius no li falten a aquest racó on encara es respira natura. Jornada fanàtica d’esportiva!conspiradorsdelavertical:Lau&Joan&Kiko