" La il·lusió ens fa l'horitzó més ample "

*** Donec Perficiam, (425m, 6b/A1, 6a+/6aoblig), Cap del Ras, Àger

Dijous, 7 d’abril de 2022


- Donec Perficiam: fins a aconseguir-ho, fins a reeixir -
Aquest cop la insistència és el camí. A base d'indagar sorgeix una línia que ens porta més enllà de la barrera de sostres i no contenta en eludir els desploms ens endinsa a la muralla. Ben mirat és aquesta una escalada feta d'extrems. Arrencada robusta, colpeja breu i fort.




Intensitat mineral però, que s'esvaeix, desmentida per un flanqueig que és gairebé viatge en el seu peregrinar per la paret. L'exotisme però, no està en el pla horitzontal, sinó en la cicatriu que intriga només veure la ressenya. Explorada ja fa temps pel company, la xemeneia desperta el goig de la novetat i la bellesa soterrada del desconegut.




I encara ens manca el misteri d'unes plaques que es naveguen seguint el rastre de cantells mínims. Donec Perficiam, la via més llarga del Cap del Ras, tenia curiositat i cercant lo obvi, allò del que tothom parla ve el cop de gràcia que n'allibera l'essència. No ha estat el que esperava... millor, la descoberta és sempre més plena!



Notes d’interès vertical: Donec Perficiam, de la seva mà ens convertim en passatgers de Cap del Ras, singular travessa que recorre la paret sempre al fil de la intriga d’on ens portarà el proper pas. En el 2019 trobar espai a la muralla per encabir-hi una nova ruta no resulta fàcil, però Hita insisteix i troba camí amb l’auxili d’un llarguíssim flanqueig que permet sortejar la franja de desploms que barren el pas a la línia recta.



No tot és terreny verge, però, un dels millors llargs de la via pertany a la Inquietud de Quietud (la més exòtica de les xemeneies) i torna a flirtejar amb ella a la darrera tirada. Itinerari semi-equipat amb bolts, pitons i algun pont de roca, les reunions estan muntades (bolts) llevat la R6 a la que li falten els dos pitons, actualment té un pont de roca a l’interior de la cova i es pot reforçar.



En conjunt trobem forces assegurances, però cal completar les tirades, necessitem 14-15 cintes, joc de tòtems/friends fins C3, tricams i estrep, el C4 resulta molt útil per A1 del primer llarg, però després ja no l’utilitzarem més. Graduació amb sabor clàssic, ajustada i mantinguda, els trams de placa són els més obligats, correctament equipats, però pensats per fer escalar (6a+/6a obligat) i a l’igual que la part final del flanqueig no resulten fàcils de llegir. L’A1 del primer llarg ronda el 6c+/6c en lliure.



Qualitat de la roca tan variable com la mateixa via, delicada al primer tram, et manté en vil a les travesses i es converteix en excepcional als murs superiors. Petit peatge de terra a l’entrada de la pintoresca cova que allotjala xemeneia, punt d’inflexió de la via. La Donec Perficiam arrenca a la part dreta de la muralla del Cap del Ras, just a l’esquerra de l’Agulla de l’Embut i de la gran canal de baixada.



Aproximació, aparquem a la pista uns cent metres abans d’un gran bloc característic i un cop ubicada la ruta busquem el corriol que ens dugui a la base de la paret (15min). A l’inici trobem les lletres DP picades a la roca i es veuen els bolts del diedre amb que arrenca el primer llarg. Descens, continuem per la feixa on acaba la via en direcció est (dreta) seguint fites que primer per una vira pedregosa i amb alguna desgrimpada flanqueja en descens fins deixar-nos a la gran canal que porta a la pista (40min).



És ara, de nou a peu pla, quan te n’adones del viatge que hem emprès, no en va la Donec Perficiam és la via més llarga de Cap del Ras. Certament s’hi recrea. Pelegrins de la vertical deixem que sigui la paret la que ens marqui el destí. Atractiu alienígena el d’aquest rumb.


conspiradorsdelavertical:Lau&Lluís