" La il·lusió ens fa l'horitzó més ample "

*** Iván (110m, 6b/A1), Timbaler del Bruc (Agulles), Montserrat

Diumenge, 11 de febrer de 2024


Si algo té de bo l'escalada és que, encara que a vegades no ho sembli, no entén de números. Longitud i qualitat poden ser factors independents, la Iván del Timbaler del Bruc n'és la prova. Una via curta, esvelta i ben trempada que ens ha solucionat un matí de vent esvalotat que escampa núvols i capgira expectatives.



Sempre m'ha agradat aquesta agulla, modesta, però amb saber estar. Lliure del ponent i de tota restricció, avui el Timbaler és territori d'escaladors. La Ivan n'és pot ser la via amb més caràcter, busca la dificultat en fissures i placa i la gestiona amb segura elegància de clàssica moderna.



El seu és un conglomerat amb molt a dir, però que s'ha de saber escoltar, trencat a estones i hermètic d'altres ens fa anar ben concentrats. Murs ben pensats on reprenc tacte i gest i amb ells la sensació certa que l'espai s'engrandeix. Escalada panoràmica que posa tot el vessant sud al nostre abast i em recorda que haig de tornar-hi més sovint.


Notes d’interès vertical: Iván (ressenya Jordi Bou), escalada en format concentrat, la via és breu, però contundent. Variada i ben argumentada, exhibeix una elegància que encara que no ho busqui traspassa el gest. Un valor segur en el vessant sud.


- Oberta l’any 1991 per Jordi Martínez i Enric Poblet va ser re-equipada el 2009. 
- Actualment es troba bastant semi-equipada amb bolts i pitons (algun força vell), un tac de fusta i algun burí. A les plaques trobem expansions, és a les fissures on caldrà fer anar el material. Reunions muntades (bolts), tot i que la R3 millor no fer-la i aprofitar l’arbre que hi ha a la canal just sota la reunió, més còmode.



- De material necessitem dotze cintes, joc de tòtems/friends (de tòtem negre a C2) i estrep, tricams opcionals.
- Conglomerat que es complau en la seva varietat, placa compacta i de finura combinada amb atractives fissures i un desplom final que dóna ambient. Roca bona, tan sols demana atenció en el tram de fissura del primer llarg.


- Grau montserratí col·locat amb sensatesa (6a/6a+ oblig).
- Compromís baix/mitjà, via ràpida i de logística senzilla, l’equipament és el que li dóna el punt de pebre.
- Orientació est, els dies que bufi ponent estarem a recer, sol matiner.


- Traçat, lo millor de la via, una línia que es deixa guiar per la lògica i un gust per la clàssica que la porta a indagar més enllà de les plaques. Diedres i bavareses en són la prova (foto blog Joan Asín). Una fissura ben definida és la porta d’entrada, franca al primer llarg i guanyant verticalitat al segon. Evitem un sostre amb un aeri flanqueig atlètic a rabiar que ens porta a una primera placa d’escalada agradable. 


Toca fer un canvi de paret, la tercera tirada flanqueja a l’esquerra i entra per on millor ho veiem a la canal, baixem uns metres per fer la reunió en un arbre, sota la R3 (penjada i incòmoda). El quart llarg és el més obligat de la via, una preciosa placa de presa menuda i pura continuïtat.


Per arribar-hi enfilem per l’arbre i flanquegem a l’esquerra fins situar-nos a la vertical de la línia de bolts. Tècnica i elegant, ens fa treballar. Una mica d’artificial a la cinquena tirada sobre pitons vells que li donen emoció i ambient, diedre final de manual.



- Accés, des del Bruc, aparcament del Vermell del Xincarró (enllaç maps). 
Aproximació, pugem pel carrer Camí de Can Salses en direcció les parets (oest), el carrer es converteix en pista. Seguim per ella com si anéssim al Vermell del Xincarró i quan arribem a l’alçada del Timbaler busquem un corriol que porti a la seva base (30min). La Iván comença a la dreta de l’agulla, un burí sota una petita bauma marca l’inici.



- Descens, des del cim caminem pel llom en direcció nord buscant el corriol que flanquegi a l’esquerra fins un coll poc evident des d’on baixar per l’ampla canal del vessant oest. El sender passa pel costat del Gerro i ens retorna ràpidament al camí d’aproximació pel que voltem a l’aparcament (30min).



La Iván és una via que més enllà de solucionar-te una jornada breu d’escalada l’emplena amb la fermesa del seu recorregut. Lluminosa, una clàssica alternativa en format del sud.


companydeviatgeiatzars:Lau
π