" La il·lusió ens fa l'horitzó més ample "

**** Dentrometidos (235m, 6c - 6a obligat), Quarta Agulla de Comalestorres, Cavallers

Diumenge, 23 d’agost de 2020


La quarta agulla de Comalestorres t'entra pels ulls, és inevitable, la simplicitat de les seves plaques és tal que enlluerna. Fascinats per la seva aparença impenetrable ens veiem abocats a una escalada intrigant, tan sols roca nua, despullada de tot ornament. Passos misteriosos que ens mantenen sempre al límit de l'equilibri fins trobar el recer d'una fissura que ens ancori de nou a la solidesa de la paret.



No hi ha línia tan sols ondulacions suaus o nervis de roca, minúscules pistes en aquest mantell uniforme. La Dentrometidos navega impertorbable per una successió de murs que s'encavalquen ordenats oferint-nos breus desploms o alguna bavaresa oportuna que trenca el seu domini monolític.



A diferència de les seves veïnes Pistacho i Blues no deixa que les fissures marquin el seu camí, s'endinsa volgudament a les plaques on hi descobreix una lògica que requereix nervis serens per fer-la factible. Fins i tot als diedres de la part superior de l'agulla l'adherència mana en aquesta dansa vertical. Quina escalada tan diferent a la que estic avesada, certament el granit sempre em reserva lliçons elegància magistral.



Notes d’interès vertical: La trilogia Pistacho, Blues i Dentrometidos s’ha convertit en una clàssica de Cavallers, fer-se amb ella requereix un cert domini de l’escalada en granit per gaudir-la amb solvència. La Dentrometidos desvetlla caràcter propi, a diferència dels altres dos itineraris defuig fissures i escull navegar per plaques d’aparença impenetrable.



Semi-equipada amb espits i parabolts demana un plus, ja que els murs no són fàcils d’equipar, ni de llegir. Curiosament comprovem que el grau el donen breus desploms de passos rabiosos, les plaques es resolen amb tècnica i pols ferm, així que si no esteu avesats a l’adherència la graduació resulta collada (6a obligat) i l’escalada compromesa.



Cal navegar serens, però els moviments són d’una elegància que ho compensa tot. Les plaques són obligades, però la roca és excel·lent i et permet confiar en els cantells més minúsculs o equilibrar-te aprofitant les ondulacions i nervis que trenquen la seva homogeneïtat.



Oportunes fissures donen varietat a l’itinerari i permeten equipar, caldrà un bon grapat de cintes, friends fins el 3 (repetir mitjans fins 2), micros i un joc de tascons. Un estrep no fa nosa per trampejar els passos més durs.



La via comença a la dreta de la característica fissura de la Blues, un parabolt solitari a uns metres del terra dóna la pista i ens deixa clara la tònica de la jornada. El descens és amb un ràpel (50m) instal·lat en una lleixa a la dreta del cim fins una vira herbosa per la que desgrimpem cap a la tartera que porta a peu de via.

Noms “punkys” per escalades solitàries que ens fan sentir privilegiats, bellesa salvatge que ens arrossega a voler-ne més!
 
conspiradorsdelavertical: Lau&Joan