" La il·lusió ens fa l'horitzó més ample "

Cartagena, canvi de meridià (Múrcia)

Diumenge, 30 juliol - 1 d’agost de 2023


Aquest viatge va començar amb la idea d'un destí exòtic i, tot i no ser el que teníem en ment, dono fe que ho hem aconseguit, Múrcia. Cabo de Palos ens senyala el punt on virar cap una costa oberta a tots els llevants d'aquest tros de mediterrani. No hi ha platja, no hi han pobles, tan sols muntanyes austeres, de colors durs i un estrany magnetisme.




Parets àrides que cauen arran de mar i ens aporten una curiosa pau, després de l'excés pels sentits que són les Balears. La sobrietat d'aquest paisatge té una majestuositat antiquada i una ruda harmonia que asserena. Ocres amb verd dispers, secs, aspres i bells en la seva senzillesa.




Costa difícil, sense cales, sense refugis, només navegar. No me l'esperava aquesta rebuda, m'agrada. Arribem a Cartagena després de gairebé trenta hores navegant i cent cinquanta milles de travessia. Badia i port amb solera, hi entrem entre navilis de la marina, forts i muralles, ambient marcial que per un moment ens fa retrocedir segles enrere.



Som al continent de nou, terra més que ferma i més en una ciutat amb tanta història com aquesta. Cartagena té les dimensions perfectes, centre històric senyorial i vestigis de l'esplendor romana conviuen amb una decadència que aguarda a cada cantonada.




Ciutat de contrastos i caràcter pretèrit on descansar mentre tornem a la rutina de trigonometries meteorològiques, ara amb la incògnita afegida de navegar per aigües noves. De nou a l'expectativa del vent.




Quadern de bitàcola: tota travessia al continent sempre és en majúscules, aquesta no podia ser menys i entrem per la porta gran sota l’atenta mirada del Cabo Palos. Punt de referència ineludible pels navegants des de fa segles, creuar-lo és reviure un tros d’història:




* Cala Bassa - port de Cartagena (30 - 31 de juliol): 150 milles nàutiques i vint-i-nou hores rumb al sud-oest (220º), tan sols hem pogut hissar les veles una hora i mitja, la resta motor. Poc abans de les onze del matí ens acomiadem d’Eivissa, ens creuem amb un munt de barcos que hi arriben, marxem en bon moment. Canviem de meridià, estem a ponent del món. A les cinc de la tarda de l’endemà amarrem a Cartagena, entrar a la seva badia és sentir-te navegant.




El Real Club de Regatas de Cartagena (info aquí), és el nostre port. A pesar del nom el seu tarannà és senzill i agradable, hi trobem ambient mariner i preus molt econòmics, per nosaltres la millor opció.




Cartagena és una ciutat amb una càrrega d’història impressionant que tot just comença a ser turística. Manté una identitat confusa entre esplendor passat i adequació a un nou urbanisme que l’ha fet revifar.



Perdre’s pels seus carrers és la millor manera de descobrir-la. No us perdeu la visita al Museu Naval (info aquí), ni les vistes des del Castell de la Concepción.


companysdeviatgeiatzars:Lau&Arnau
π