" La il·lusió ens fa l'horitzó més ample "

** Suspiros Almendrados, 200m, V+, la Gronsa Central, els Ports

Amb quatre dies per davant i moltes vies al cap arribàvem al màgic massís dels Ports, però un cop més la meteo es va espatllar bastant més del que a priori esperàvem, fred continu, vent intens, pluges intermitents i fins i tot alguna feble nevadeta van ser el pa nostra de cada dia. Tot i així també van ser dies de descobrir racons increïbles i encara desconeguts per nosaltres com les Gúbies del Parrisal o les Roques del Masmut entre d'altres. Al final aprofitem a tota velocitat un matí en que el cel vol aguantar i marxem a fer una via equipada recentment, la Suspiros Almendrados, a la Gronsa Central.
Abans d'escalar el primer metre, però, ja gairebé havíem desistit d'escalar-la, duem la ressenya original, amb una explicació ideal per no anar a enlloc. Per sort quan estem a punt de fer mitja volta, deixem el sentit comú de banda i ens trobem gairebé per casualitat amb la via al nostre davant (hem fet un petit croquis d'aproximació i de la ruta que pot resultar més útil que l'original).
De la via l'únic que realment val la pena són els tres llargs que escales, una ruta trobada una mica amb calçador, amb una "llarga" i gens lògica aproximació, una baixada que li cal una posta al dia i una llarga caminata enmig de la paret que et destrempa. Per sort l'escalada és mantinguda, homogènia i amb bona roca.
El primer i segon llarg són molt semblants en dificultats i tipus d'escalada, amb un equipament prou correcte que fa gaudir d'aquest característic conglomerat dels Estrets d'Arnes. Els passos de dificultat són a llocs molt puntuals i li donen el punt de pebre necessari. Després de caminar una seixantena de metres per una àmplia vira arribem sota el llarg més bonic que ens deixa a una afilada aresta després de fer passos finets per una roca de molt bona qualitat.
Als Estrets totes les escalades, independentment de la seva dificultat, són curtes i agraïdes, però sempre amb el premi final d'unes luxoses vistes sobre l'imponent paisatge del Ports on sobresurt en tot moment el germà major de tot aquest laberint geològic, les Roques d'en Benet!