" La il·lusió ens fa l'horitzó més ample "

*** Pirineos con Frontera (275m, 6c, 6a oblig), Pic d’Estremère, Vall d’Ossau

Diumenge, 4 de juliol de 2021


La roca té els seus capricis i nosaltres, indulgents, els gaudim. El Pic d'Estremère s'ondula en plecs nascuts d'una geologia barroca. Vetes minerals capaces de desmentir la freda immobilitat de la pedra ens observen des de les alçades suggerint-nos el camí.



Despreocupats, explorem la seva verticalitat domesticada i caiem en el parany de la muralla, transmutats volgudament en eina amb que expressar l'harmonia de la paret. L'eixuta elegància d'aquestes torres grises desvetlla matisos voluptuosos, escalada excitant per l'estranyesa del rocam.



Són onades d'un mar que ens convida al buit, el nostre tros de cel capturat en aquest bastió aliat dels núvols i d'un horitzó que mai serà frontera. Pirineos con Frontera... tan sols per qui cregui en límits terrenals!



Notes d’interès vertical: Pirineos con Frontera, popular via dels incombustibles Sendero Límite que ens permet ascendir al singular Pic d’Estremère o de Portalet pel sinuós esperó oest. Entorn plenament pirinenc que remarcar la bellesa tortuosa del cim i fa més patent encara el contrast amb la fluïdesa de l’escalada.



Ruta totalment equipada, tan sols necessitem dotze cintes per gaudir de la seva verticalitat i una roca peculiar (calcari-esquists) que d’entrada genera dubtes, però acaba conquerint pel seu exotisme. Grau correcte i trams més exigents concebuts per fer en artificial, tot i que les nombroses repeticions han sanejat la roca permetent apurar el lliure (6c o sinó 6a/A0).




Orientació oest, ombra i possiblement fresca al matí. Accés, aparcament del Port de Portalet des d’on es veu perfectament la paret. Aproximació ràpida i còmoda, un sender remunta per prats d’herba cap a la petita vall formada entre l’Agulla de Portalet i el Pic d’Estremère, abans d’arribar a l’agulla girem a l’esquerra i creuem fins la base del característic esperó esglaonat on comença la via (20 min).



Descens, un cop acabada la via carenegem uns metres fins el cim on trobem un camí (fites) que va perdent alçada fins el coll de l’Agulla de Portalet i segueix baixant suaument per prats d’herba fins el coll de Portalet (45min).


Interessant escalada, transmet el pols de la paret i ens emplena de la màgica energia d’aquests racons del Pirineu allunyats de tot excés. Vitalitat estiuenca amb impremta pròpia.


companydeviatgeiatzars:Lau