" La il·lusió ens fa l'horitzó més ample "

**** Triple Directa (265+m, 6b+), el Doll, Montsec

Dimarts, 12 d’octubre de 2021


L'aventura té lloc reservat als pilars del Doll, silenci i boira configuren un regne alçat de torres taronges. El seu mandat esdevé sever, sabem que si destorbem els sentinelles tan sols hi haurà un camí, amunt. Escalada tosca i sincera, malgrat els paranys d'una roca on s'expressa la duresa de l'indret. Fora del dictat de les fissures no hi ha certeses, seguim els seus perfils adaptant-nos a dimensions inexistents més enllà de la vertical.



La Triple Directa aposta per les tirades més esveltes i ens guanya. Esperit indòmit, la bellesa salvatge del diedre inicial colpeja dur. El joc continua en dues tirades on cal tenir estil per navegar l'espigada muralla. Eixim al cor del bastió, santuari majestuós de pilars lleonins. Contenim l’alè, quin d'ells es mostrarà clement.


Escollim una única fissura, línia austera que contrasta amb l'excés visual que suposen aquestes columnes daurades. Talent i audàcia els que exhibeix el seu traçat, seguir-lo és lliurar-se a sensacions arriscades que ens submergeixen de ple en el vertigen del Doll. Escalada sense filtres, aquí tot és genuí!



Notes d’interès vertical: Triple Directa o el que ve a ser una assenyada combinació de tres itineraris que junts sumen una ruta magnífica. Val a dir que de directa en té poc, però el seu traçat, espectacular, ens aboca de ple a territori Doll. Diedre Terminator, Toy Dolls i OK Pana són les vies matriu d’un recorregut on les fissures defineixen camí amb una exigència que posa a prova la nostra destresa en terreny d’aventura.



Respectant la filosofia de l’indret, la ruta es troba molt poc equipada, amb especial incís a les cinc primeres tirades on tal sols trobem pitons, ponts de roca i sis espits (tres d’ells a reunió R2, R3 i R4bis). De la sisena tirada en amunt trobem bolts, pitons i ponts de roca col·locats amb una mica més de generositat en plaques o trams de roca dubtosa. Quatre últimes reunions de bolts (R5 a R8).



En conjunt es tracta d’un itinerari força net que juga amb un ampli rang de fissures a equipar, necessitarem material divers: 16 cintes, doble joc de friends/tòtems de nº 0,5 a 4, tòtems petits, un friend nº 5, joc de tascons i tricams opcionals. A la R2 hi han afegit un pitó per reforçar l’espit que ja hi havia, per tant no cal portar martell ni pitons com recomanen algunes ressenyes.



La Triple Directa solca la paret sud del Doll, però degut a les regulacions no s’hi pot escalat entre l’1 de febrer i el 31 de maig. És un itinerari on tot i predominar clarament les fissures, la seva diversitat tant de forma com de mida, comporta una escalada variada en tècnica, sostinguda en compromís, atlètica i amb un ambient que no fa més que augmentar. En conjunt el grau resulta obligat, la tirada més exigent és l’esplèndid diedre inicial (6b+), la resta de la ruta, però, ja més assequible (6a obligat).



Accés, venint de Camarasa en direcció Tremp per la carretera C13 a la que passem el cartell que indica Alt de la Fontllonga (poc abans pq 57) trobem a l’esquerra una pista, girem cap a ella i immediatament tornem a trencar a esquerra per una pista en curta pujada. Seguim la pista planejant per l’alt fins una explanada prop de torres elèctriques on aparquem.



Aproximació, seguim pel tallafoc proper a la línia de torres en direcció nord (cap a Tremp) i ràpidament trobem una antiga pista que prenem cap esquerra en direcció al pantà. Hi ha un moment en que el camí gira a la dreta per evitar tallats i ens porta a les curioses Escales del Doll, baixem i el camí gira de nou a l’esquerra. Passem pel sector d’esportiva del Clot del Miqui i seguim sempre en baixada (fites) fins gairebé a tocar de l’embassament.


El camí passa ara a peu de muralla, creuem primer sota la Paret de l’Abat i seguim vorejant, quan la paret canvia d’orientació estem al vessant sud del Doll, el nostre. Resseguim la paret fins passar la canal central i després d’unes curioses baumes la primera via que trobem és l’inconfusible tall del Diedre Terminator (50min).



Es podria dir que cada una de les vies que composen la Triple Directa ens permet guanyar una feixa de la muralla. Diedre Terminator, via d’una única tirada, rabiosa, vertical i bella en la perfecció de la línia que ens deixa a la primera vira. Un llarg flanqueig a dreta ens porta davant Toy Dolls, un pany gris amb una única fissura esguerrada que marca camí.


Tres llargs sense polir, minerals i amb sabor a terra, però que amaguen moviments d’esveltesa inesperada. Desemboquem en una gran feixa i abandonem la línia de la Toy Dolls per vorejar a la dreta en busca dels pilars daurats on s’enfila l’esplèndida OK Pana.



Via de quatre llargs, brutal de principi a fi, lògica, intensa, atrevida i amb un final que et deixa sense alè, impactant. Descens, un sender ben fitat amb tendència a esquerra remunta el pendent suau de l’Alt i ens retorna al camí d’aproximació (25min).


En la Triple Directa el Montsec es fa aventura, viatge trepidant!


companydeviatgeiatzars:Lau

fotògrafadelvertigen:Susanna

2 comentaris:

Xavi ha dit...

Un bon viot a la llista de "pendents"!

laura pi ha dit...

Xavi,

i tant que n'és de bo!!! Així m'agrada que la llista vagi creixent, encantada de contribuir-hi, jejeje

Salut, tàpia i alegria