" La il·lusió ens fa l'horitzó més ample "

*** Todos los Santos (150m, 6a+), Redován (La Pancha), Alacant

Divendres, 16 d’octubre de 2020


Encant no seria la paraula per definir Redován, però paret i bona roca no li falten, per tant seguim amb aquestes escalades a les que no els hi puc negar cert exotisme assimilat del paisatge circumdant. S'imposa fugir de la calor africana responsable dels aires remots de l'entorn, així que indaguem opcions en el que s'ha convertit en el llibre de capçalera del viatge i premi: Todos los Santos.



Via breu i insolent que no se'n sap estar d'enfilar-se pel bell mig de la Pancha. Tossuda, lluny d'amollar-se al perfil arrodonit de la paret s'entesta a anar pel dret cavalcant primer un sostre en petit format, però de desplom decidit i després un parell de murs traçats amb cantell menut on mana el gest precís en seqüència vertical. Concentrats en l'escalada, seguim les assegurances blaves que destrien la ruta amb tal convenciment que resolem amb dues tirades el que haurien de ser-ne quatre.


Sorpresos, confirmem, ressenya en mà, que ens hem saltat reunions i per damunt no queda paret per escalar, així que ràpel per recomençar abans no arribi el sol a aquest vessant oest. La via és prou bona per fer-nos voler més i la guia de la Costa Blanca ens brinda alternatives d'esportiva que cal contrastar!



Notes d’interès vertical: Quan parles de Redován és inevitable pensar en la Botri, però la immensa muralla que es desplega damunt del poble ens reserva altres sectors amb vies veritablement fanàtiques per la qualitat tant de l’itinerari com de la roca.


La Pancha n’és un, situada a l’extrem dret, allotja un bon grapat de rutes d’esportiva i algunes d’uns quants llargs molt ben trobades. La previsible confusió de línies no és tal, gràcies a que totes tenen una placa amb el nom al seu inici. Destacar l’orientació oest de la Pancha, el que garanteix una ombra impagable en aquestes contrades durant tot el matí.


Todos los Santos s’ha tornat la petita clàssica del sector, via senzilla de dificultat homogènia en el sisè, perfectament equipada amb bolts de color blau i roca excel·lent, una ruta perfecte per fer un primer tast d’aquest pany de paret. Tan sols ens caldrà estar atents a seguir el blau de les expansions i una dotzena llarga de cintes per constatar l’atractiu del traçat.


Primera i segona tirada es poden enllaçar sense problemes, passem de llarg la cova on es munta la R1 i ens enfilem l’aeri esperó de la dreta rematat per un desplom amb bona ganda i de moviments espectaculars. Les dues tirades següents discorren per elegants plaques en les que caldrà llegir bé cada pas per resoldre la trama, tècniques, verticals i amb un punt de picant que els hi dóna interès.


Reunions rapelables totes elles, però si preferiu no rapelar la via tan sols cal anar a la dreta per una vira descendent fins trobar un ràpel (55m) que ens deixa en un petit circ del que podem baixar creuant-lo cap a la dreta on trobem el sender que voreja la muntanya i ens retorna a peu de via.


L’aproximació és senzilla (20min), des del poliesportiu de Redován, prenem del camí del costat de la torrentera, creuem el PR que voreja la muntanya i nosaltres seguim recte amunt en direcció la Pancha visible al nostre davant. Passem per un petit sector d’esportiva i en un moment donat es creuen varis camins, seguim sempre pujant i en tendència a la dreta (rètols i fites) i just abans del peu de paret cal estar atents a no seguir pel barranc i anar a buscar unes vires que ens deixen sobre un pedestal de roca. Todos los Santos ressegueix el perfil de la panxa mateix i és de les primeres vies que trobem (placa amb el nom i dificultat).


Bona i ràpida d’escalar, de ben segur us deixarà amb ganes de més, si la calor ho permet teniu a la vostra disposició un excel·lent assortit de vies d’esportiva (predomini sisè grau) per completar la jornada vertical. La d’avui ha estat una via senzilla en concepció, però intel·ligent per la seva forma de fer-nos escalar. Cops amagats que té Redován, seguirem indagant el que aquesta paret té per oferir!


conspiradorsdelavertical:Lau&Joan