" La il·lusió ens fa l'horitzó més ample "

*** L’Insoutenable Légèreté de l’Être (155m, 6a+, V+ oblig), Muraille de Cap de Long, massís de Neouville

Dijous, 8 de setembre de 2022


L'insoutenable légèreté de l'être, la muralla de Cap Long es reserva un espai per a la reflexió filosòfica. Escalar és la manera de donar-li sentit. Impossible qüestionar aquest granit virtuós, però costa endevinar-li la lleugeresa a no ser que girem la vista. La buscàvem al lloc equivocat, és ella la que ens envolta i ens manté suspesos al fil d'aquests amfiteatre de llacs i cims.


L'insostenible pren forma en dos diedres de factura perfecta i simplicitat absoluta. Puresa de línies, raó de ser d'aquest itinerari que ens manté en el camí correcte. Estoica, demostra criteri al fugir de l’excés, desgrana elegància. M'ha encantat la via, té un saber estar inesperat en aquesta muralla d'aparença reservada. La lletania mil cops repetida avui ha demostrat ser certa, la bellesa està en l'interior. Alienats per aquest desfici de fissures hi existim.



- La vida es un boceto para nada, un borrador sin cuadro -
La insostenible lleugeresa del ser
Milan Kundera



Notes d’interés vertical: L'insoutenable légèreté de l'être, elegant ruta d’aspecte funcional amb una estètica pròpia que s’expressa a través de l’escalada. Variada, tècnica i sostinguda, ostenta un traçat capaç de mantenir verticalitat i ambient fins el darrer pas. Una ruta que crea el seu propi espai en la muralla de Cap Long.


Ben equipada amb bolts, però col·locats per fer escalar i amb alejes puntuals als trams on la dificultat baixa. De material necessitem catorze cintes, friends de C0,5 a C1 i tòtem negre, opcional alguna altra peça petita i estrep a discreció. Granit pirinenc de qualitat, bona adherència, fissures franques i cantells col·locats amb precisió d’estratega, l’única objecció és la molsa negra dels panys finals i el tacte incert de l’inici del primer llarg.



La via són cinc tirades i cap d’elles banal, millor anar còmode en el V+ per gaudir-la com es mereix. Recorregut lògic i amb la rara habilitat de forçar la dificultat de forma que resulti natural. Tots els llargs són bons, però la senya d’identitat de la via és l’auster diedre de la segona i tercera tirades, les seves parets llises no demanen força, tan sols traça i equilibri.


Destacar també la bonica bavaresa de la primera tirada i l’intens, a la par que fotogènic, desplom del quart llarg. L’estilitzada aresta final ens deixa amb una sensació tan aèria que per un moment ens creiem en una gran paret. Orientació est, so de bon matí.


Accés, des de l’aparcament de la presa del llac de Cap Long (2.161m). S’hi arriba des del poble d’Aragnouet on surt l’estreta carretera D929 que puja cap a la reserva de Neouville i finalitza en el llac de Cap de Long. S’hi pot fer nit amb furgo sense cap problema.


Aproximació, des de l’aparcament la muralla es ben visible just damunt dels nostres caps, prenem un sender que surt de darrere els cotxes i s’enfila fins la base de la paret recorrent-la sencera (10min). El pany per on discorre la via està a la dreta d’una marcada canal. L’Insoutenable comença al peu de dues característiques franges obliqües que recorren un petit pedestal. El primer bolt està situat una mica alt, però és visible, a l’igual que una baga vella en un arbre, per sobre seu ja veiem l’evident fissura/bavaresa de la primera tirada. NO confondre’ns amb la línia de bolts que puja per la placa de l’esquerra, són de la via Carpe Diem.



Descens, dues opcions, caminant cap a l’esquerra un cop acabada la via o bé amb un parell de ràpels. Si escollim aquesta última des de R5 rapelem a R4 i d’aquesta a la plataforma de la R2, pleguem cordes i fem un curt flanqueig a l’esquerre que ens deixa en un petit coll des d’on destrepem una placa inclinada amb l’ajut d’una corda fixe fins la part alta de la canal que veiem a l’aproximar.


Les dues alternatives de descens són igual de ràpides (30min), però els ràpels ens deixen de nou a peu de paret, interessant si volem fer una segona via o tastar les línies d’esportiva que hi ha en el mur del costat de la canal.



L'insoutenable légèreté de l'être és una via moderna que sap el que es fa, atractiu decidit el seu.

- Allí donde habla el corazón es de mala educación que la razón lo contradiga (MK) -
Insostenible lleugeresa…


companydeviatgeiatzars:Lau