" La il·lusió ens fa l'horitzó més ample "

Addaia, mecànics a la força (Menorca)

Dissabte, 8 - 11 de juliol de 2023


Cada viatge té els seus contratemps i aquest ens està posant a prova des de bon principi. Més enllà de la nostra capacitat de decisió sobre el rumb, que ja fa dies que hem deixat en mans del vent, el que ens ha fet esmolar ingeni i calma ha estat un imprevist mecànic.



Fondejant en Addaia el canvi ha cobrat una independència inesperada, negant-se a transmetre cap ordre al motor. Ensurt inicial i maldecap posterior per la incògnita de l'avaria i la impossibilitat de trobar cap mecànic en les properes setmanes. Ens toca reparar-ho a nosaltres si volem seguir el viatge i com que preguntant s'arriba a Roma, descobrim l'origen del problema i la possible solució.



S'ha trencat el cable de l'inversor, activem logística per trobar-ne un de nou. Resulta més senzill de l'esperat, ara només queda esbrinar com canviar-lo. No és fàcil, fondejats enmig de la llacuna d'Addaia ens convertim en mecànics a la força, treballem amb cura infinita i analitzem cada pas amb la precaució que dóna el desconeixement.




Mig barco desmuntat i nosaltres oblidats de tot el que no sigui tornavisos, angles, cargols i fer encaixar totes les peces que tenim entre les mans. I funciona. Un dia sencer de feina, nervis i la gran alegria de tenir l'Arnau de nou llest per navegar. Ens podem centrar doncs, en el maldecap inicial, el rumb.




Els propers dies seran d'espera per veure que decideix el vent i Fornells és una òptima badia des d'on rumiar possibles destins. Així que tornem a mar obert, vent i onades. Velejar. Naveguem amb el Cap de Cavalleria com a teló de fons abans de deixar caure l'ancora de nou davant l'Illa de les Sargantanes. Menorca és blanc i verd i si quedava algun dubte Fornells n'és la prova.



Quadern de bitàcola: Després d’una intensa jornada de brico-fondeig toca navegar com a prova definitiva de la nostra habilitat com a mecànics:
* Addaia - badia Fornells (10 juliol): 10 milles nàutiques i dues hores gairebé senceres de motor (bona prova). Un vent que no acaba de despertar i onades animades no permeten avançar a vela.




Malgrat les dimensions s’ha de saber on fondejar a la badia de Fornells, un munt de boies i el poc calat als extrem est i sud ens fan anar atents. Però just passat el poble, amb l’Illa de les Sargantanes al davant trobem un magnífic espai on tirar l’ancora a tocar del Club de Vela lleugera, surf, caiac i altres esports nàutics, Wind Fornells.



Evidentment Fornells és visita obligada, un dels racons més pintorescos de l’illa i que, malgrat el turisme encara conserva la vida de poble que li dóna un encant tan particular.


companysdeviatgeiatzars:Lau&Arnau
π

Es Grau, Addaia... connexió màgica (Menorca)

Dimarts, 4 - 9 de juliol de 2023


La tramuntana no ha estat tant i el mar ja baixa. Torna el gregal i un llevant inquiet, és hora de navegar. Aproem a nord i voregem una costa que s'enfila en penya-segats rosegats per onades. El mar és un cristall blau i nosaltres els seus habitants. Les gavines exploren.




No anem gaire lluny, no hi ha pressa per fer milles, tan sols voluntat de navegar. Deixem caure l'ancora primer en Es Grau i un parell de dies més tard en Addaia. Fondejos agermanats per una mirada interior.




Es Grau i la seva albufera, més enllà del mar l'aigua té continuïtat en una llacuna que serveix de mirall. Verd d'aigua dolça i dunes. Camins on és fàcil ensopegar amb tortugues i una legió d'aus, per sort hi ha coses que no canvien.





Rere l'Illa dels Coloms som pocs velers i una lluna que ja té una mossegada. Dia i nit, moviment que no cessa... dansa d'onades, bressol de mar.




Addaia és punt i a part, desapareix el blau, tot és verd. Addaia i el seu laberint, entrar-hi ens fa aquàtics per obligació. Protegits de tots els vents i lluny del mar desconnectem.




Tornem a les seves salines on la llum hi té mil refugis i l'espai s'expandeix fins l'horitzó esborrant-ne els límits. Per estones sembla que es pugui caminar sobre les aigües de tan quietes com són. Verd que adopta el resplendor del coure i camins de sal.





Es Grau i Addaia, connexió màgica, un únic espai on la natura respira acompanyada de la mà de l'home que l'ha modelat. Oblidada la seva funció mundana, ara en queda la bellesa de l'encaix, un paratge que ha trobat el seu propi ritme. L'habitem des de la calma de la contemplació.





Retornem a l'Arnau, que bé que s'adapta a aquest entorn gairebé lacustre i nosaltres amb ell. Addaia, la mirada verda del mar, tan sols la nit la canvia. Quan fosqueja tot és plata, però és tal la quietud que la son sempre t'atrapa!




Quadern de bitàcola: els mars també poden ser interiors. Es Grau i Addaia, aigua dolça en el nostre camí.
* Teulera - Es Grau, Illa Colom (4 de juliol): 10 milles nàutiques i quatre hores de vela, meravella de navegada, tot d’aleta i spinnaker, estratègia increïble.




* Es Grau, Illa Colom - Es Grau, badia ponent (5 de juliol): 5 milles nàutiques i una hora de vela. Cenyint a rabiar, moviment continu al que ens acoblem.




* Es Grau - Addaia (6 de juliol): 15 milles nàutiques i quatre hores de vela. Maniobres de vent i mar, cavalquem onades. Fondejant ens quedem sense canvi al motor, mecànics improvisats, logística que treu fum.



Dos apunts imprescindibles en aquestes contrades, l’Albufera d’Es Grau (enllaç) i les salines d’Addaia (enllaç), el mar té continuïtat terra endins i la riquesa del paisatge que crea explota en una natura preservada.


companysdeviatgeiatzars:Lau&Arnau
π